skumraketskladdkaka


Du behöver:
- KLADDKAKA
- 100 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- SKUM
- 4 dl strösocker
- ¾ dl florsocker
- 1 äggvita
- 1 ½ dl kallt vatten
- 1 ½ msk gelatinpulver
- 1 ½ dl kokhett vatten
- CHOKLADTÄCKE
- 300 gram mörk bakchoklad
- 2 msk kokosolja
- 1 dl kokosflingor
Så gör du:
1 gigantisk skumraketskladdkaka
KLADDKAKA
- Sätt ugnen på 175°
- Smält smöret. Rör ner socker och ägg, blanda väl
- Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord avlång form (ca 30 x 11 cm)
- med bakplåtspapper som sticker upp över kanten
- Grädda mitt i ugnen 12- 14 minuter
- Håll koll- den ska vara lite kladdig
- Låt kallna under tiden du vispar skummet
SKUM
- Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke
- Lös upp gelatinpulvret i det kokheta vattnet i en skål
- Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp tills massan är vit och fluffig
- Häll sockerfluffet på den kalla kladdkakan
- Ställ kallt så att skummet sätter sig (30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen)
CHOKLAD
- Smält bakchokladen i mikron eller i vattenbad och rör ner oljan (oljan är till för att chokladen ska kunna skäras utan att spricka)
- Ta ur skumraketen ur formen och lägg den på ett bakgaller med ett bakplåtspapper under. Häll på chokladen och sprid ut med en slickepott
- Strö över kokosflingorna. Försök att få flingor även på kanterna
- Ställ kallt så att chokladen stelnar
- WOW!
FÖRVARING
- Förvara skumraketskladdkakan i kylskåp. Lägg den i en tätslutande påse, annars riskerar skummet att stelna.