KANELBULLEKAKOR

Ingredienser

 12 kakor 
100 g smör
2 dl mjöl
0,75 dl socker
1 äggula
0,5 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel

Så här gör du

Blanda ihop allt utom kanel o kardemumma till en fast deg. Sätt på ugnen på 175 grader.

Detta är ungefärliga mått, ta inte allt utan smaka dig fram till en lagom stark kryddning. Dela upp degen i 1/3 och smaksätt med kanel, knåda degen tills kanelen är inblandad ordentligt. Smaksätt resterande del av degen med kardemumman.

Kavla kardemumma-degen ganska tjockt, ca 1 cm – det kommer ju bli själva degen på bullen. Och kavla kanel-degen desto tunnare, 4 – 5 mm. Skär en rak kant på både den utkavlade kardemumma- och kanel degen, det blir startlinjen för själva rullandet. Pensla kardemumma-degen med lite vatten och lägg sedan på kanel-degen, platta till längs med den raka kanten.

Rulla försiktigt ihop degen till en tjock korv och plasta in den tätt i plastfolie. Har degen spruckit så rulla den slät i plastfolien. Låt vila en stund i kylen innan du skär upp den till kakor. Låt ligga minst 30 minuter för att bli riktigt kall.

Pensla kakorna med lite uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker, precis som med vanliga kanelbullar! Efter ca 8 – 10 minuter i ugnen är de gyllenbruna och fina, redo för att avnjutas med ett glas kall mjölk eller en het kopp kaffe. Mums!

Ska ja erkänna så stoppade jag aldrig min i kylen men jag hade en supervass kniv så det gick bra ändå :)


Kommentera här: