skumraketskladdkaka

 

 

 

 

Du behöver:

  • KLADDKAKA
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • SKUM
  • 4 dl strösocker
  • ¾ dl florsocker
  • äggvita
  • 1 ½ dl kallt vatten
  • 1 ½ msk gelatinpulver
  • 1 ½ dl kokhett vatten 
  • CHOKLADTÄCKE
  • 300 gram mörk bakchoklad
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl kokosflingor

Så gör du:

1 gigantisk skumraketskladdkaka

KLADDKAKA

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Smält smöret. Rör ner socker och ägg, blanda väl
  3. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord avlång form (ca 30 x 11 cm)
  4. med bakplåtspapper som sticker upp över kanten
  5. Grädda mitt i ugnen 12- 14 minuter
  6. Håll koll- den ska vara lite kladdig
  7. Låt kallna under tiden du vispar skummet

SKUM

  1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke
  2. Lös upp gelatinpulvret i det kokheta vattnet i en skål
  3. Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp tills massan är vit och fluffig
  4. Häll sockerfluffet på den kalla kladdkakan
  5. Ställ kallt så att skummet sätter sig (30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen)

CHOKLAD

  1. Smält bakchokladen i mikron eller i vattenbad och rör ner oljan (oljan är till för att chokladen ska kunna skäras utan att spricka)
  2. Ta ur skumraketen ur formen och lägg den på ett bakgaller med ett bakplåtspapper under. Häll på chokladen och sprid ut med en slickepott
  3. Strö över kokosflingorna. Försök att få flingor även på kanterna
  4. Ställ kallt så att chokladen stelnar
  5. WOW!

FÖRVARING

  1. Förvara skumraketskladdkakan i kylskåp. Lägg den i en tätslutande påse, annars riskerar skummet att stelna.