Butterkaka

Du behöver:
Vetedeg
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor, stötta
0,25 tsk salt
0,5 dl socker
1 st ägg
7 dl vetemjöl
Kanelfyllning
50 g smör
4 msk socker
2 tsk malen kanel
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 msk strösocker
1.5 msk potatismjöl
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
samt ett ägg att pensla kakan med.
Gör så här
Vetedeg
Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
Fyllningar
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
Koka vaniljkrämen
Vaniljkräm
Gör såhär: Mät upp mjölk, strösocker och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt äggulorna.
Vispa till en jämn smet.
Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.
(OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)
TIPS! Ställ gärna kastrullen på en kall, blöt disktrasa så botten på kastrullen svalnar fort.
Rör i vaniljsocker.
Låt krämen svalna.
Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.
Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).
ÄT OCH NJUT!