Saftig saffranskladdis i långpanna med seg kolakokos

Den här underbart härliga och saftiga kakan är bland det godaste jag vet. Inspirationen har jag hämtat ifrån den klassiska riddarkakan även kallad ryttarkaka, samt en dansk drömkaka. Resultatet blev ungefär som en stor saffranskladdkaka med ett segt täcke av kolakokos.
Det här behöver du:
Till kakan
4 st ägg
6 dl socker
150 gram smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 g saffran
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
4 st ägg
6 dl socker
150 gram smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 g saffran
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Topping:
100 g smör
2,5 dl farinsocker
0,5 dl mjölk
125g riven kokos
Såhär gör du:
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Klicka i smöret och rör i mjölet blandat med resterande ingredienser.
- Bred ut i en bakpappersklädd långpanna.
- Grädda i 200 grader i 15-20 min.
- Topping: Smält smöret och rör ner farinsockret. Tillsätt mjölk och kokos och rör ihop till en smet.
- Bred toppingen över kakan och grädda mitt i ugnen ytterligare 10 min.
Låt kakan svalna i formen innan den lossas och får kallna.
Skär i lagom stora rutor och pudra eventuellt på lite florsocker vid servering.
Går utmärkt att frysa och tinar hyffsat snabbt i rumstemperatur.
Skär i lagom stora rutor och pudra eventuellt på lite florsocker vid servering.
Går utmärkt att frysa och tinar hyffsat snabbt i rumstemperatur.
Men gud så gott det såg ut att vara 😊